Marmolada dyniowo-jabłkowa


Chcieliśmy zamknąć kolor i smak lata w słoiczku, i chyba nam się udało. Marmolada dyniowo-jabłkowa. samym kolorem przypomina letnie gorące dni. a smak przywołuje pachnący ogród pełen kwiatów i owadów. Do tego świeże pieczywo i lato w zimie gotowe. 


Składniki:

1 kg jabłek
½ kg dyni 
1 cytryna
300 g cukru
¼ szkl wody 

Oczyszczone jabłka i dynię pokroić w grubą kostkę i przełożyć do rondla z grubym dnem. Wlać wodę i gotować pod przykryciem, aż jabłka i dynia zaczną się rozpadać. Następnie odkryć, przestawić na mniejszy ogień i często mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, cukier i podgrzewać, często mieszając. Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładką marmoladę, należy zmiksować blenderem. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i nakryć grubym ręcznikiem kuchennym, odstawić do wystygnięcia. Następnie przenieść słoiki w chłodne i ciemne miejsce.










Komentarze

Popularne posty