Tarta z brokułem


Nie wiemy czy zauważyliście, że ostatnio u nas sporo tart, zarówno tych słodkich jak i słonych. Jest to wynikiem zakupu nowej formy do tart. Stąd nasza fascynacja. Dziś proponujemy tarte na kruchym cieście z brokułem i papryką. Tylko pamiętajcie aby ciasto było cieniutkie, wtedy całość smakuje doskonale. A jak jeszcze zrobicie do tego sos czosnkowy, to domownicy będą was po rękach całować.




Składniki:

Ciasto:

400 g maki pszennej
200 g masła
2 łyżeczki soli morskiej
6 łyżek wody

Farsz:

2 cebule
150 g gotowanej szynki
1 czerwona papryka
1 nieduży brokuł
pęczek natki pietruszki
czosnek
4 jaja
200 ml słodkiej śmietanki 18%
200 g żółtego sera
sól
pieprz

Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć lub po nakłuwać widelcem i zapiekać w temperaturze 180⁰C ok. 15 minut.
Cebulę, paprykę, brokuł pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać, szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojone składniki wymieszać ze sobą i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz oraz połowę startego sera. Sosem zalać warzywa i posypać pozostałym żółtym serem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-35 minut. Doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym.


















Komentarze

Popularne posty