Zupa z pęczakiem i kolendrą pani Eli


Zupa ta powstała na naszych jak wcześniej już wam pisaliśmy wakacyjnych warsztatach z Elą i Jerzym Wójcikami. Ich przepisy są zawsze super i ze składników które na pewno mamy w domu. Zupa gotuje się prawie sama, a na koniec zaskakuje wyglądem i smakiem. Doskonała na chłodniejsze dni, bo jest rozgrzewająca a przy tym sycąca.  


Składniki:

1 pierś z kurczaka
1/2 szkl pęczaku
2 łyżeczki kurkumy
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
4 szkl wody
3 marchewki
1 pęczek kolendry
1 szkl mleka
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany
ostra papryczka


Umytą pierś z kurczaka, pęczak, papryczkę, kurkumę zalać wodą. Dodać sól i pieprz i gotować na małym ogniu około 2 godz. W tym czasie obraną i opłukaną marchew zetrzeć na tarce. Kolendrę drobno posiekać i wrzucić do garnka. Pierś wyjąć rozdrobnić na mniejsze kawałki, włożyć ponownie do zupy dodając również marchew. Dodać masło. Mleko zagotować, dodać do wywaru, i delikatnie mieszając gotować jeszcze chwilę. Podawać z dodatkiem śmietany. 










Komentarze

Popularne posty