Barszcz biały



Klasyk wśród klasyków, a u nas go brak. Tak być nie może, szybko to nadrabiamy. Klasyczny biały barszczyk z wędzonką, kiełbaską i jajeczkiem. Może gościć u Was nie tylko w czasie świąt, ale zawsze kiedy najdzie Was ochota. 



Składniki:


ok. 2 l wody
200 g wędzonego boczku
4 białe kiełbasy
1/3 butelki zakwasu na barszcz biały
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
suszony majeranek
sól
pieprz 
3 łyżki śmietany 18 %
4 jajka ugotowane na twardo

Do garnka z 2 litrami zimnej wody włożyć pokrojony boczek, zagotuj. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie ugotować jajka na twardo i pokroić je na ćwiartki. Do garnka dodać białą kiełbasę. Następnie dorzucić chrzan, liść laurowy i ziele angielskie. Do tak przygotowanej bazy wlać dobrze rozmieszany zakwas. Do zupy dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem do smaku i sporą ilością majeranku. Zahartować śmietanę i dodać do zupy. Zupę trzymać jeszcze chwilę na ogniu. Barszcz biały podawać z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty