Chałwowy deser



Ten deser podbije serca i kubki smakowe miłośników i wielbicieli chałwy (a tacy są wśród nas), ale dla innych też będzie na pewno ok. Zaledwie kilka składników, chwilka pracy i delikatny mus o nieziemskim smaku gotowy. W zasadzie można go jeść zaraz po przygotowaniu, a cierpliwi mogą go schłodzić. 



Składniki:


250 g serka mascarpone
150 g chałwy np. waniliowej
200 ml śmietanki słodkiej 30 % 
2 łyżki drobnego cukru
50 g orzechów ziemnych


Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni. Chałwę pokruszyć i wymieszać z serkiem mascarpone na gładki krem. Włożyć do lodówki. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Ubitą śmietankę od razu przełożyć do naczynia z kremem chałwowym. Deser wymieszać delikatnie szpatułką. Schłodzić. Przed podaniem udekorować uprażonymi orzechami. 














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty