Sałatka warzywna tradycyjna
Tradycyjna świąteczna sałatka w Polsce, zwana bałaganem i jarzynówką. Jedni ją kochają inni nienawidzą, my prezentujemy przepis babci Kazi. Możecie modyfikować ilości poszczególnych składników np. jeżeli chcecie, żeby byłą bardziej kwaśna to więcej ogórków kiszonych, bardziej ostra to więcej cebuli i musztardy lub bardziej słodka to więcej marchewki czy też kukurydzy. Nam odpowiadają takie proporcje, bo to smak świąt i imienin u babci.
Składniki:
4 marchewki
2 ziemniaki
średniej wielkości seler
2 pietruszki
4 jaja
2 ziemniaki
średniej wielkości seler
2 pietruszki
4 jaja
puszka groszku
puszka kukurydzy
6-7 ogórków kiszonych
jabłko kwaśne
cebula
3 łyżki majonezu
puszka kukurydzy
6-7 ogórków kiszonych
jabłko kwaśne
cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera ugotować, ale nie przegotować. Jaj ugotować na twardo, wszystko wystudzić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podobnie okroić ogórki, jabłko, cebulę i ogórki, dodać do warzyw i jaj, jak również odcedzony groszek i kukurydzę, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez, jogurt i musztardę i dokładnie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz