Muffiny z czekoladą i malinami

Prawda, że jak patrzycie na zdjęcie to ręka sama się wyciąga i ślinka zaczyna cieknąć. Lubimy takie deserki co i wyglądają i smakują a przy tym nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu. Mają jednak jedną wadę, bardzo szybko znikają 😀.


Składniki:

100 g białej czekolady
3 jajka
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
200 g serka homogenizowanego
300 g mąki pszennej typ 450
3 łyżeczki proszku pieczenia
90 g masła ekstra 82%
200 g malin świeżych lub mrożonych

Krem:
400ml śmietany kremówki 
2 łyżki cukru pudru
śmietan fix
świeże maliny

Czekoladę białą posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić i wystudzić
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i nadal krótko ubijać tylko do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i maliny. Bardzo ostrożnie mieszać aby maliny się nie rozpadły.
Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. 
Muffinki piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 min. Muffiny wyłożyć z formy metalowej i studzić na kratce.
Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno dodać śmietan-fix. Krem Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na babeczki. Na śmietanę ułożyć maliny. 








Komentarze

Popularne posty