Muffiny z czekoladą i malinami
Składniki:
100 g białej czekolady
3 jajka
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
200 g serka homogenizowanego
300 g mąki pszennej typ 450
3 łyżeczki proszku pieczenia
90 g masła ekstra 82%
200 g malin świeżych lub mrożonych
Krem:
400ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
śmietan fix
świeże maliny
Czekoladę białą posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić i wystudzić
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i nadal krótko ubijać tylko do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i maliny. Bardzo ostrożnie mieszać aby maliny się nie rozpadły.
Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości.
Muffinki piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez 20-25 min. Muffiny wyłożyć z formy metalowej i studzić na kratce.
Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno dodać śmietan-fix. Krem Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na babeczki. Na śmietanę ułożyć maliny.
Komentarze
Prześlij komentarz