Ciasto Malibu
Po usłyszeniu słowa "Malibu" mamy dwa skojarzenia Kalifornia i gorące plaże oraz przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy. W kuchni bliższe nam jest to drugie skojarzenie i czasem zdarza nam się wykorzystać odrobinę likieru do deseru czy ciasta. Tak było i teraz, Kamil przygotował ciasto z użyciem Malibu, pełne smaku kokosowego z odrobina czekolady.
Składniki:
Ciasto:
200 g zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej 8 białek
3 żółtka
150 g cukru
Krem budyniowy:
4 żółtka
¾ szklanki cukru
2 szklanki mleka
40 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
1 szklanka likieru kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50 g masła
Dodatkowo:
ok. 165 g herbatników
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotować ciasto. W misce wymieszać zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, proszek do pieczenia i mąkę. Odstawić na bok.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i wmieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą suche składniki z miski. Ciasto przełożyć do dwóch form (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń, a następnie likier. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe.
Jeden blat ciasta w formie posmarować 1/3 masy. Ułożyć herbatniki i posmarować połową pozostałej masy. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę masy. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby masa stwardniała, a herbatniki zmiękły.
Na następny dzień przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę pozostawić, aby ostygła, a następnie wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Można udekorować wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz