Mazurek cytrynowy
Wśród świątecznych słodkości i wypieków przyda się nieco przełamania smaku w postaci lekko kwaskowatego mazurka. Zachęca zarówno smakiem jaki kolorem przywołującym wiosnę i ciepłe słoneczne dni. Może własnie w tym roku warto przygotować na święta własnie to ciasto?
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
Masa cytrynowa:
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
1 cytryna (sparzona) + 1 do dekoracji
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić foremki o dowolnych kształtach na wysokość ok. 1 cm i upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy spody przestygną, przygotować krem cytrynowy: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misce umieścić serek mascarpone, skórkę i sok z jednej cytryny, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać rózgą na gładką masę. Schłodzić w lodówce aż wyraźnie zgęstnieje. Schłodzoną masę wyłożyć na kruchy spód, ozdobić plasterkami cytryn.
Komentarze
Prześlij komentarz