Gofry z ciasta parzonego Natalci
Z ciasta parzonego to zazwyczaj robiliśmy karpatkę, ptysie czy eklery. Jednak w ręce wpadł nam przepis na gofry z tego ciasta. Musimy się przyznać, że przypadł nam do gustu. Gofry są delikatniejsze no ale chrupiące, a takie lubimy najbardziej.
Składniki:
Ciasto:
100 ml wody
150 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżeczki cukru
160 g mąki pszennej
3 jajka
Dodatkowo:
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
20 g roztopionego masła
Do garnka dodać wodę, mleko, masło, sól, pastę waniliową i cukier trzcinowy. Całość zagotować.
Do gotującego się płynu wsypać mąkę i ucierać drewnianą łyżką przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. Gotowa masa powinna odchodzić od ścian garnka.
Odstawić ją do przestudzenia, a następnie miksować dodając kolejno po jednym jajku.
Rozgrzać gofrownicę, następnie nabierać łyżką sporą kulkę ciasta (wielkości piłeczki pingpongowej) i piecz gofry około 4 minut aż zrobią się chrupiące.
Cukier wymieszać z cynamonem. Jeszcze ciepłe gofry smarować cienko z jednej strony roztopionym masłem i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz