Babka piegusek

Babek Ci u nas dostatek, naprawdę lubimy je piec, bo ciasto ucierane zawsze wychodzi. Dajemy na to nasze słowo. A ta babka wychodzi tak smaczna, że aż dostaje uroczych piegów ze skromności. Polecamy na święta i nie tylko, bo można ją upiec w formie do keksów i też będzie cudowna.


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej skrobi ziemniaczanej
4 jajka
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maku
250 g masła lub margaryny
kilka kropel aromatu migdałowego
cukier puder do oprószenia

Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta. Stopniowo dodawać obie mąki oraz mleko. Na koniec dodać mak i aromat. Wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na bakę z kominkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 45-50 minut. Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.














Komentarze

Popularne posty