Jajka marynowane w curry
Wielkanoc to oczywiście kulinarnie czas spożywania jajek, które symbolizuja nowe życie. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów i kolorów. Kiedyś już robiliśmy dla was jajka buraczkowe o oryginalnym kolorze, dziś mamy jajka w curry o pięknej słonecznej barwie. Piękny kolor i oryginalny smak.
Składniki:
5 jajek
500 ml wody
100 ml octu 10%
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W garnuszku umieścić wszystkie składniki oprócz ostu i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie wlać ocet i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Jajka włożyć do słoika i zalać zimną marynatą. Słoik włożyć do lodówki na minimum 24 godziny. Można podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem majonezowym.
Komentarze
Prześlij komentarz