Pierogi dominikańskie
Pierogi z tak nietypowym farszem znaleźliśmy u Kasi. Czy pochodzą one z Dominikany tego nie wiemy, ale smak jest inny niecodzienny. No i ciasto pierogowe z nietypowych składników. Na prawdę warto zrezygnować czasem z tradycyjnych ruskich na rzecz dominikańskich.
Składniki:
Ciasto:
300g białego sera mielonego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
szczypta soli
Nadzienie :
3 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego drobno koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Do miski włożyć przestudzoną cebulę, posiekane jajka, koperek, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać całość do połączenia, doprawić do smaku.
Do miski włożyć ser, masło, dodać jajko i wymieszać do połączenia. Stopniowo dodawać mąkę zagniatając ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką koła. Na każdym krążku umieścić porcję farszu i dokładnie zlepiać formując kształt pieroga. Gotować w osolonym wrzątku, wyjmując, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać na ciepło polane stopionym masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz