Babka drożdżowa na żółtkach z serem

Babka drożdżowa to klasyka wśród babek. My lubimy eksperymenty dlatego nawet w klasycznych przepisach coś zmieniamy. Tym razem dodaliśmy tylko same żółtka i trochę twarogu, przez to nasza babka ma śliczny żółty kolor i jest wilgotna. A rodzynki w tej wersji są jako posypka a nie w środku, by łatwiej było wyjmować tym co nie lubią ;). 


Składniki:

350 g mąki pszennej
masło do formy
4 duże żółtka
40 g świeżych drożdży
4 kopiaste łyżeczki białego sera
sól do smaku
6 łyżeczek cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1/3 szklanki ciepłego mleka
60 g masła

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
do dekoracji: rodzynki lub kolorowa posypka.

Ser zmiksować za pomocą blendera w miseczce. Do miski przesiać mąkę, dodać mleko, łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce by powstał wyrośnięty rozczyn. Masło stopić, przestudzić. Następnie dodać wszystkie składniki oprócz masła, wyrobić jednolite ciasto. Gdy będzie za twarde, dodać ciepłego mleka. Potem dodać stopiony tłuszcz, wyrobić ponownie ciasto tak długo aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty a ciasto nie będzie błyszczeć. Przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier, oblać ciasto, udekorować rodzynkami lub kolorową posypką. Babkę schłodzić.








Komentarze

Popularne posty