Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego
Zapiekanka dla amatorów kalafiora i mięsa mielonego. Dość szybko się przygotowuje z kilku prostych składników, chwilę zapieka i obiad czy kolacja gotowe. My lubimy takie połączenia i generalnie zapiekanki, makaronowe, warzywne czy ziemniaczane.
400 g mięsa mielonego wieprzowego
pół kalafiora
2 jaja
200 g śmietany 18%
150 g sera żółtego
sól, pieprz
olej do smażenia
Kalafior obgotować w osolonej wodzie, uważając by się zbyt nie rozgotował. Rozgrzać olej na patelni, dodać mięso, przyprawić, podsmażyć, rozdzielając je. W naczyniu ułożyć połowę kalafiora wyróżyczkowanego, przykryć połową mięsa, ponownie ułożyć resztę kalafiora i ponownie mięso. Jaja, śmietanę, sól i pieprz dokładnie wymieszać i posmarować zapiekankę, posypać startym żółtym serem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.
Komentarze
Prześlij komentarz