Greckie obwarzanki
Lubimy poszerzać swoje horyzonty kulinarne i robić sobie wycieczki smakowe w różne regiony świata. Dzisiaj postanowiliśmy za sprawą obwarzanków udać się do Grecji. Wycieczka okazałą się jak najbardziej udana, smaczna, pyszna i chrupiąca. A przygotowanie w sumie proste, szybkie pakowanie i w drogę , czego i Wam życzymy.
Składniki:
ok. 300 g ciasta francuskiego
150 g mąki pszennej
80 g masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
2 łyżki kakao
cukier do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i kakao, siekać z masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto francuskie rozciąć na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkować na tę samą wielkość.
Ciasto francuskie posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć płatem kruchego ciasta, ponownie smarować jajkiem i nakrywać ciastem francuskim – docisnąć. Kroić na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm, zwijać obwarzanki, smarować resztą jajka i obsypać delikatnie cukrem. Wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz