Ciasto ze słonecznikiem
Eleganckie ciasto, któro nie dość, że fajnie się prezentuje, to jeszcze bardzo oryginalnie smakuje. A wszystko dzięki prażonemu słonecznikowi, który swą osobą stawia kropkę nad "i". Wykonanie jego też nie przysporzy Wam wielu problemów, a konsumpcja tylko samych przyjemności. Do czego Was zachęcamy!!
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
10 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywno, dodać powoli cukier cały czas mieszając. Następnie wlać żółtka i miksować do połączenia. Wsypać przesiane dwa rodzaje mąki i delikatnie wymieszać szpatułką. Całą masę przelać blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wielkość 36x24). Piec w 170 stopniach około 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia.
Dodatkowo:
3/4 puszki masy kajmakowej
100 g słonecznika
0,75 l śmietany kremówki 30%
3 śmietan fix
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Po wystudzeniu biszkoptu pokroić go na pół. Ubić zimną śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem i wyłożyć na jedna część biszkoptu. Przykryć drugą częścią. Wierzch posmarować masą kajmakową. Na patelni rozpuścić masło na średnim ogniu i wsypać cukier. Dodać słonecznik i cały czas mieszać (łatwo się przypala) przez około 5 minut. Wysypać na masę kajmakową. Odstawić do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz