Tort pomarańczowy
Bardzo świeży, lekki i orzeźwiający tort w sam raz na wiosenne lub letnie urodziny. Urzeka już samym kolorem. Gdy skosztujemy poczujemy się jak w ciepłych krajach wśród kwitnących pomarańczy i szumu fal. Ależ nas fantazja poniosła :).
Składniki:
Biszkopt
(na
tortownicę o średnicy 26 cm):
5
jajek – osobno żółtka i białka
szczypta
soli
150 g
cukru
130 g
mąki pszennej
80 g
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4
łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
150 g
dżemu z czerwonej porzeczki
2/3
szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu
Masa:
2
pomarańcze
100 ml
soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
60 g
cukru (można dosłodzić)
8
łyżeczek żelatyny
250 g
twarogu gotowego na sernik
250 ml
jogurtu greckiego
500 ml
śmietanki 30%
Dekoracja:
150 ml
śmietanki 30%
1/2
opakowania fixu do śmietany
2
łyżeczki cukru waniliowego
2
pomarańcze
20 g
płatków migdałowych
kandyzowana
skórka cytrynowa
Obie
mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą
soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie
się gęsta i błyszcząca. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat
śmietankowy, wymieszać. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać.
W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie. Ciasto
przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia w
temperaturze 160 stopni na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie
na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu
nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.
Umyć,
a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych
skórek i drobno pokroić. Do rondelka wlać 100 ml soku pomarańczowego, dodać
cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10
minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych
pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać
maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać. Śmietankę ubić i wymieszać
z tężejącą masą pomarańczową.
Połowę
tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem
dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę
godzin, najlepiej na noc. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort
wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze
pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu. Resztę
plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami
migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz