Trzy mleka


To ciasto nie jest dla normalnych ludzi*. Jest masakrycznie dobre, słodkie i jak się okazuje pije, ba nawet pije jak gąbka ;) i to nie byle co, bo polskie mleko. To ciasto jest prawdziwym Polakiem: pije mleko i słucha Chopina...


Ciasto:
5 jajek 
25 dag cukru
30 dag mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
5 łyżek mleka
szczypta soli
cukier waniliowy
otarta  skórka z jednej cytryny

Do nasączenia:
250 ml skondensowanego słodzonego mleka
400 ml zagęszczonego niesłodzonego mleka
125 ml śmietanki 12%
cukier waniliowy

Na wierzch:
12 dag dżemu lub konfitury morelowej (lub innego o wyraźnym, kwaśnym smaku)
10 dag płatków migdałowych


Przygotować  wszystkie składniki - powinny mieć temperaturę pokojową. Masło włożyć do rondelka, dodać  mleko, rozpuszczać na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijać mikserem w dużej misce - powinno to trwać około 5 minut - masa powinna być gęsta i puchata. Dodać cukier waniliowy i krótko miksować . Do masy jajecznej dodawać cienkim strumieniem rozpuszczone masło z mlekiem - cały czas mieszać szpatułką lub łyżką. Dodać mąkę z proszkiem i solą oraz skórkę otartą z cytryny. Wszystko wymieszać  dokładnie, ale delikatnie za pomocą szpatułki albo łyżki. Masę przelać do formy wyłożonej papierem, wstaw do gorącego piekarnika i piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni , aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odstawać od brzegów. Wyjąć i odstawić na 10 minut.  Wszystkie składniki do nasączania wymieszać ze sobą. W cieście, za pomocą patyczka do szaszłyków, zrobić dużo otworków - tak mniej więcej co centymetr. Na ciepłe jeszcze ciasto wylewać łyżką mleczną mieszankę - na początku będzie wsiąkać powoli, a potem ciasto będzie ją chłonąć jak gąbka. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Dżem lub konfiturę lekko podgrzać, tak żeby był lejący. Jeśli w dżemie lub konfiturze są kawałki owoców, zmiksować ją na jednolitą masę. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Na cieście rozsmarować warstwę dżemu, posypać płatkami. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (o ile dacie radę wytrzymać).

* normalni ludzie nie zjadają takiego słodkiego ciasta, to muszą być słodyczo-cyborgi 






Komentarze

Popularne posty