Ciasteczka z czekoladą
Na pierwszy rzut oka, ciasteczka jak ciasteczka, niczym się nie wyróżniają. Dopiero pierwszy gryz powoduje, że ręka wyciąga się już po następne. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym pełne czekolady. Pewnie mogłyby poleżeć na później zamknięte w słoiku, ale u nas tak szybko znikają, że nawet nie szukamy słoika.
Składniki:
160 g masła
200 g cukru trzcinowego
300 g mąki pszennej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Do miski włożyć masło, dodać cukier i jajka. Miksować na gładką masę. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól, miksując ponownie. Czekoladę pokroić i dodać do masy, całość ponownie zmiksować Ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je z dużymi odstępami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz