Krówka "na rauszu"
Ciasto z serii 18+, gdyż nasączane ponczem z dodatkiem alkoholu. Oczywiście gdy przewidujemy, że będą je jadły dzieci możemy spokojnie zrezygnować z tego dodatku. Kakaowy biszkopt, kawa i masa krówkowa to połączenie, które bardzo uwielbiamy.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypać partiami cukier i ubijać do uzyskania gładkiej piany. Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować, a potem ostrożnie wsypać mąki, proszek i kakao. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut w 170 st. C, a następnie ostudzić.
Masa:
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
Żelatynę zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem, a następnie mieszać z żelatyną (dodać łyżkę śmietany do żelatyny, mieszać dokładnie, potem robić tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlać do pozostałej śmietany)
Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki
1/2 l wody
Zaparzyć kawę, a gdy przestygnie wlać do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.
Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów
1 puszka masy krówkowej
polewa czekoladowa (2 czekolady)
Biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę nasączyć delikatnie ponczem, a następnie wyłożyć 2/3 śmietany. Biszkopty moczyć w ponczu i układać równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarować masę krówkową i przykryć druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarować pozostałą śmietanę i polać polewą. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepsze na 2,3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzą.
Komentarze
Prześlij komentarz