Bezowe lizaki II
Coś domowego i bezowego dla naszych milusińskich. Świetna propozycja na kinder party czy spotkanie dziecięce. Prosty przepis, tylko suszenie zajmuje dużo czasu, ale lizaki przygotować można dużo wcześniej. My jak najbardziej jesteśmy za takimi słodkościami niż serwowaniem dzieciom gotowych ze sklepu łakoci.
Składniki:
Składniki:
2 białka
szczypta soli
120 g cukru
odrobiona barwnika
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka oleju
Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodawać cukier, dalej ubijać aż masa będzie błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Do masy dodać barwnik (wystarczy odrobina na końcówce patyczka od szaszłyka) i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Ciasto wycisnąć tak, aby powstały duże różyczki. Suszyć w piekarniku nagrzanym 100 stopni przez 60-75 min. Pozostawić na blasze przez 20 min. Zamoczyć patyczek i przykleić go do bezy.
Komentarze
Prześlij komentarz