Bezowe lizaki II

Coś domowego i bezowego dla naszych milusińskich. Świetna propozycja na kinder party czy spotkanie dziecięce. Prosty przepis, tylko suszenie zajmuje dużo czasu, ale  lizaki przygotować można dużo wcześniej. My jak najbardziej jesteśmy za takimi słodkościami niż serwowaniem dzieciom gotowych ze sklepu łakoci.


Składniki:

2 białka

szczypta soli 
120 g cukru
odrobiona barwnika 
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżeczka oleju 



Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodawać cukier, dalej ubijać aż masa będzie błyszcząca, a cukier niewyczuwalny. Do masy dodać barwnik (wystarczy odrobina na końcówce patyczka od szaszłyka) i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Ciasto wycisnąć tak, aby powstały duże różyczki. Suszyć w piekarniku nagrzanym 100 stopni przez 60-75 min. Pozostawić na blasze przez 20 min. Zamoczyć patyczek i przykleić go do bezy.















Komentarze

Popularne posty