Czekoladowy biszkopt z mascarpone i galaretką
Niby zwyczajny biszkopt kakaowy, masa z serkiem mascarpone i galaretka, a wyszedł nam prawie tort. Niejeden solenizant chciałby taki dostać, wśród Kulinarnych zbieramy już zamówienia. I uwierzcie nam smakuje tak samo wybornie jak wygląda.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Krem z mascarpone:
350 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
galaretka np. truskawkowa
50 g gorzkiej czekolady
Galaretkę rozpuścić dzień wcześniej wrzącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując na średnich obrotach. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodać po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach. Mąkę, kakao, proszek przesiać do miseczki. Za pomocą dużej łyżki delikatnie w kilku partiach dodać suche składniki. Formę o wym. 23×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec w temp. 170 C przez ok. 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący wyjąć z piekarnika i rzucić na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Serek i śmietankę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksować, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Galaretkę pokroić w kostkę i wymieszać z kremem. Wyłożyć krem na blat biszkoptowy, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykryć lekko dociskając drugim blatem biszkoptowym. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Udekorować czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz