Kopytka z dyni
Dynióweczki tak właściwie można nazwać te kluseczki, bo to kopytka robione z dyni zamiast ziemniaków. Przez swój lekko słodkawy smak są obiadem na słodko, albo obfitym deserem. Nam przypadły do gustu, mamy nadzieję, że Wam również.
Składniki:
1/2 średniej dyni
2 szkl. twarogu
5 łyżek brązowego cukru
3 szkl. mąki
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki masła
Dynie przekroić wzdłuż, ułożyć na blasze i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200 stopni aż miąższ będzie miękki, a cukier się skarmelizuje. Upieczona dynię przepuścić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków razem z twarogiem. Dodać żółtka i jajko oraz mąkę. Wyrobić ciasto na w miarę jednolite i lekko klejące. Uformować rulon i kroić kluseczki. Gotować około 3 minuty, i hartować w zimnej wodzie. Odsmażyć na maśle posypane cukrem.
Można je serwować również w formie wytrawnej usuwając cukier z przepisu.
Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuń