Rogaliki waniliowe
Może nie są to typowe rogaliki, ale raczej podkówki czy literki U, ale jak zwał tak zwał. Kształt w tym wypadku mało ważny, smak robi swoje. Delikatnie kruche, lekko migdałowe doskonałe do gorącej herbatki czy kawki.
Składniki:
1 margaryna
120 g cukru
320 g mąki
110 g mielonych migdałów
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka zapachu waniliowego
cukier puder do dekoracji
Zmiksować margarynę z cukrami. Dodać migdały oraz mąkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto.
Zawinąć ciasto w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Uformować ciastka w kształcie rogalików – utworzyć dłońmi wałeczki i zagiąć końcówki do środka. Piec w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz