Babka z wiśniami
Babka z wiśniami jest super pyszna, bo te wisienki z kompotu powodują, że jest bardzo wilgotna. Delikatna i bardzo smaczna. A jak to babka łatwa do wykonania, naprawdę dziecinnie prosta. Na szybko do kawy popołudniowej, ale też nikt Wam nie zabroni upiec ją na święta, żeby tradycji stałą się zadość.
Składniki:
280 gram mąki pszennej
100 gram mąki ziemniaczanej
100 gram kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram miękkiej margaryny
200 gram drobnego cukru
5 jajek
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki słodkiej śmietanki
650 gram wydrylowanych wiśni z
kompotu
Masło utrzeć z cukrem. Następnie,
ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku oraz skórkę cytrynową. Do masy dodać
obie mąki, kaszę manną, proszek do pieczenia oraz śmietankę i dokładnie
zmiksować. 1/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej masłem, na to wyłożyć połowę
wiśni, przykrywamy połową pozostałego ciasta, na to znów wyłożyć wiśnie i
przykryć ciastem. Babkę piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz