Mazurek czekoladowo-kajmakowy



Czekolada i kajmak, jak wiecie, to doskonałe połączenie, sprawdza się zawsze i na każde święta. Podobnie jak nasz mazurek, który w wersji okrągłej może być doskonałym ciastem zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Wystarczy tylko bazie zamienić na gałązkę świerkową i gotowe. 


Składniki:


2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąk krupczatki
300 g masła miękkiego
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
3 żółtka
do obłożenia:
4 pełne łyżki powideł śliwkowych
1 duża puszka masy kajmakowej
200 g czekolady gorzkiej
garść obranych migdałów
kilka moreli suszonych
150 g śliwek suszonych


Przesiane mąki posiekać z masłem , solą i proszkiem do pieczenia. Cukier i żółtka zmiksować w blenderze i wrobić masę jajeczną do mąki z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na prostokąt o wym. ok.35 cm/25 cm (lub odpowiednie koło), ponakłuwać widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszało w trakcie pieczenia. Można niewielką część ciasta odłożyć i zrobić ozdobny rant wokół mazurka. Piec 12 minut  w temperaturze 190 stopni. 
Jeszcze ciepły placek posmarować powidłami , a gdy ciasto całkowicie wystygnie, wylać na nie masę kajmakową wymieszaną ze śliwkami suszonymi pokrojonymi w kostkę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać równomiernie na kajmak i delikatnie nożem lub szpatułką wyrównać wierzch. Przyozdobić dowolnie obranymi migdałami. Odstawić do stwardnienia mas w zimne miejsce.









Komentarze

Popularne posty