Deruny ziemniaczane z serem
Deruny to ukraińskie placki ziemniaczane, przygotowywane podobnie jak w Polsce. Jednak sposób ich podawania jest nieco inny. Ukraińskie gospodynie układają już usmażone placki warstwami w glinianym garnku, a następnie zapiekają je ze śmietaną. My zdobyliśmy natomiast przepis na deruny z twarogiem, bardzo ciekawy smak, warto spróbować.
Składniki:
500 g ziemniaków
2-3 łyżki mąki
1 łyżka twarogu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
posiekany szczypiorek
Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Po kilku minutach odlać z nich trochę soku. Do ziemniaków dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, mąkę i rozgnieciony widelcem twaróg, sól, pieprz. Wszystko wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać dużą porcję oleju. Kłaść porcje ziemniaczanej masy tak, aby placki były grube i smażyć po 3-4 minuty z obu stron. Podawać ze śmietaną posypane szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz