Brzoskwiniowa Szeherezada
Szeherezada to piękna
bohaterka Księgi Tysiąca i Jednej Nocy. Legenda
o królowej Szeherezadzie opowiada o okrutnym sułtanie,
który przekonany o niewierności kobiet, po nocy poślubnej pozbawiał życia każdą
ze swych żon. Losu poprzedniczek uniknęła Szeherezada, która przez 1001 nocy
opowiadała sułtanowi wymyślone przez siebie historie, nie kończąc ich nad
ranem. Sułtan, powodowany ciekawością, co dzień odkładał wykonanie wyroku. W
końcu zrezygnował z tego zamiaru, a Szeherezada na zawsze pozostała jego jedyną
małżonką. Skąd nazwa ciasta nie do końca wiemy, ale być może jak upieczecie je
swojemu ukochanemu to będzie chciał więcej i więcej każdego dnia.
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
6 łyżek gorącej wody
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki wody
1 łyżka cukru
sok z ½ cytryny
Masa:
1 puszka brzoskwiń
1 Żelatyna 20 g
Masa śmietankowa :
250 ml słodkiej śmietanki 30%
1 Śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
Do miski wbić jajka, dodać gorącą wodę i zaczynać miksować. Po chwili dodać cukier wanilinowy, cukier i ubijać wszystko na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sito. Tak przygotowaną mieszankę dodać po trochu do masy jajecznej cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Gotową masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wyrównać łyżką. Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić papierem do góry. Zdjąć papier. Biszkopt przekroić na pół i obciąć nierówne brzegi.
Brzoskwinie przełożyć do miski. Odlać do miseczki kilka łyżek syropu z brzoskwiń i wsypać opakowanie żelatyny. Żelatynę wymieszać z syropem i rozpuścić w kuchence mikrofalowej.. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować na gładką masę, dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do lodówki do stężenia.
Do ½ szklanki wody dodać 1 łyżkę cukru i sok z połowy cytryny. Wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Biszkopt nasączyć ponczem. Na jeden kawałek ciasta nakładać mus brzoskwiniowy i przykryć drugą częścią ciasta.
Do miski wlać schłodzoną, słodką śmietankę i ubijać mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder zmieszany ze śmietan-fixem i ubijać jeszcze chwilkę. Bitą śmietanę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz