Kapuśniaczek z młodej kapusty

Kapuśniaczek z młodej kapusty to punkt obowiązkowy w majowym repertuarze kuchennym. Nie mamy pojęcia dlaczego do tej pory na naszych stronach nie znaleźliście tego klasyka gatunku. Spieszymy z pomocą gdyby komuś zamarzył się słodkawy, pachnący i wyjątkowo wiosenny przysmak.


Składniki:

mała główka młodej kapusty
300 g ziemniaków
2 marchewki
cebula
2-3 łodygi selera naciowego
300 g boczku wędzonego
gałązka lubczyku
szklanka przecieru pomidorowego
świeży koperek lub natka pietruszki
2 litry bulionu warzywnego
kilka listków liścia laurowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz

Boczek pokroić w plasterki, następnie w kostkę, położyć na suchej patelni i na małym ogniu wytopić tłuszczyk. Cebulkę pokroić w kostkę dodać do boczku i zeszklić. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę w plasterki, chwilę podsmażyć. Kapustę poszatkować, posiekać lubczyk. Do bulionu dodać przesmażone warzywa z boczkiem, dodać lubczyk, ziele oraz liść laurowy i gotować do miękkości warzyw, dodać kapustę i gotować kilka minut. Dodać przecier, przyprawić solą i pieprzem, posypać zieleniną.









Komentarze

Popularne posty