Ciasto z ryżu preparowanego
To ciasto bez pieczenia to bliski kuzyn dobrze Wam znanych i lubianych szyszek z ryżu preparowanego. Ta wersja jest wzbogacona w lubiane pianki marshmallows i jest mniej pracochłonna. Wszystko wkładamy w jedną blaszkę i po zastygnięciu kroimy w dowolne kawałki. My polecamy nieduże porcje, gdyż ten smakołyk jest bardzo ale to bardzo słodki.
Składniki:
200 g preparowanego ryżu
250 g krówek
250 g pianek typu marshmallows
120 g masła
Blaszkę o wymiarach ok. 25×28 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i krówki rozpuścić mieszając na niedużym ogniu, w garnku z grubym dnem. Dodać pianki marshmallows , mieszając czekać aż do uzyskania jednolitej masy. Ryż wsypać do większej miski, zalać mieszanką piankowo-krówkową i mieszać wszystko dokładnie dużą łyżką, aż ryż w miarę równo zostanie oklejony. Dość szybko (masa tężeje) wylać mieszaninę do formy i docisnąć zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi wyrównując powierzchnię. Odstawić do zastygnięcia na godzinę, dwie, odwracać na deskę do krojenia papierem na wierzch, zdjąć papier i pokroić w kostki ostrym nożem.
Składniki:
200 g preparowanego ryżu
250 g krówek
250 g pianek typu marshmallows
120 g masła
Blaszkę o wymiarach ok. 25×28 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i krówki rozpuścić mieszając na niedużym ogniu, w garnku z grubym dnem. Dodać pianki marshmallows , mieszając czekać aż do uzyskania jednolitej masy. Ryż wsypać do większej miski, zalać mieszanką piankowo-krówkową i mieszać wszystko dokładnie dużą łyżką, aż ryż w miarę równo zostanie oklejony. Dość szybko (masa tężeje) wylać mieszaninę do formy i docisnąć zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi wyrównując powierzchnię. Odstawić do zastygnięcia na godzinę, dwie, odwracać na deskę do krojenia papierem na wierzch, zdjąć papier i pokroić w kostki ostrym nożem.
Komentarze
Prześlij komentarz