Babka czekoladowo-migdałowa
Babka ciasto specjalne na święta wielkanocne. Teoretycznie, bo my babki to i bez świąt robimy. Po prostu lubimy ciasta ucierane. A ta wyszła wyjątkowo wilgotna, pachnąca czekoladą, lekko również migdałami. Można również spróbować piec w keksówce to wyjdzie takie codzienne ciasto do kawy i herbaty. Przepis warty zapisania i do powtórzenia na święta.
Składniki:
200 g masła
180 g cukru
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki rumu
1 szczypta soli
125 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
100 g grubo utartej czekolady
100 g mielonych migdałów
polewa czekoladowa
płatki migdałowe
Do miski włożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, zmiksować na pulchną i jednorodną masę. Dodać rum i sól, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masę. Delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, piekarnik nagrzać do temp. 170 – 180°C. Ciasto wymieszać z migdałami i startą czekoladą, przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub tak jak my kolorową posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz