Fondant Magdy Gessler



Fondant to chrupiący czekoladowy deser z płynnym środkiem. My dziś skorzystaliśmy z przepisu samej mistrzyni. prób było kilka ale ostatecznie sukces osiągnięty. Tylko osobiście polecamy wyższe kokilki niż na zdjęciu bo w tych deser za szybko się piecze. 

 

Składniki:

3 jajka
100 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mąki
100 g cukru
110 g masła
trochę masła do smarowania kokilek
kakao do oprószenia kokilek

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Posmarować kokilki lub jednorazowe foremki masłem i oprószyć je kakao. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego wystudzenia. Ubić jajka i powoli dodać cukier. Miksować aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę i powoli dodawać do czekoladowej masy, następnie ubić jajka z cukrem i znów delikatnie wymieszać z czekoladową masą. Wlewać masę do kokilek. Wstawić do piekarnika i piec 6 minut w papierowych foremkach, 10-12 minut w ceramicznych kokilkach. Fondant czekoladowy jest dobry, gdy z wierzchu ciasto jest upieczone, a ze środka wypływa czekolada. Fondant najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać go z gałką waniliowych lub śmietankowych lodów.










Komentarze

Popularne posty