Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki uwielbiamy na słodko, na słono a nawet i na kwaśno byśmy zjedli. Zawsze nam smakują niezależnie czy na ciepło czy na zimno. Dlatego często u nas goszczą, tym razem ze zdrowym szpinakiem i z dodatkiem sera feta. Nawet najmłodsi jedli mimo, że mówią iż szpinaku nie lubią.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 jajko
250 g mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
1/2 szklanki wody
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku w brykiecie
2 ząbki czosnku
kawałek piersi z kurczaka
200 g sera feta
2 łyżeczki oregano
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
1 łyżka masła
Z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe. Następnie usmażyć dość cienkie naleśniki.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielka kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Na patelni rozgrzać masło i włożyć mrożony szpinak, rozmrozić i odparować wodę. Następnie dodać czosnek, usmażoną pierś i przyprawy. Zdjąć farsz ognia, dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać dokładnie całość. Smarować farszem naleśniki zwijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać żółtym serem i zapiekać chwilę do rozpuszczenia się sera.
Komentarze
Prześlij komentarz