Zupa z pieczonych warzyw
Zupa bardzo aromatyczna, bo nie dość, że pachnie warzywami to jeszcze przedostaje się w jej aromacie ta ciepła nuta zapiekania, którą tak bardzo lubimy. Interesującą propozycja dla warzywo-maniaków, aczkolwiek zgoła inna, według nas warta wypróbowania.
Składniki
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
400 g pomidorów
400 g marchewki
garść świeżej bazylii
600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
300 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki drobnego makaronu
1 łyżeczka mielonego imbiru
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Papryki, pomidory i obrana marchewkę zawinąć osobno w folię aluminiową. Warzywa piec około 40 min w temperaturze 200°C. Ostudzić. Papryki i pomidory obrać ze skórek i razem z marchewką pokroić na małe kawałki. Bazylię posiekać. Warzywa i bazylię przełożyć do garnka, zalać bulionem, sokiem pomidorowym i zagotować. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy, ostudzić i zmiksować. Doz zupy dodać ugotowany drobny makaron, mielony imbir i zagotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz