"Wyluzowane" udka



Udka "wyluzowane" jak czasem niektórzy nasi koledzy - oczywiście to żart. Pyszne udka pozbawione kości nadziewane warzywnym farszem z dodatkiem pieczarek. Pierwszy raz luzowaliśmy drób i przypadło nam to do gustu, wkrótce kolejne przepisy. 



Składniki:

8 udek kurczaka
1 mały por
100 g pieczarek 
½ papryki czerwonej 
1 ząbek czosnku 
2 liście kapusty pekińskiej 
1 łyżka masła
sól
pieprz 
papryka mielona ostra 
olej 


Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojony por, pieczarki, paprykę i kapustę pekińską. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości, lub pałeczki z kurczaka wytrybować. Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso nafaszerować i spiąć wykałaczkami. Oprószyć mieloną papryką, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Naczynie przykryć folią, wstawić do piekarnika.
Piec w temp 190 stopni około 45-50 minut. Po upływie pół godziny usunąć folię, polać mięso powstałym sosem, pozostawić do zrumienienia.

















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty