Jeżynowe ciasto z budyniową pianką
Jeżyny, jeżyny, jeżyny,
skrywają witaminy.
Zobacz, jaka pszczółka rada,
kiedy witaminki zjada.
Witaminki, witaminki
na złe i zrzędliwe minki. (M.Karolewska)
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniową pianka:
5 białek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
- 400 g jeżyn
skrywają witaminy.
Zobacz, jaka pszczółka rada,
kiedy witaminki zjada.
Witaminki, witaminki
na złe i zrzędliwe minki. (M.Karolewska)
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Budyniową pianka:
5 białek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
- 400 g jeżyn
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 2/3 i 1/3, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika na około godzinę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 stopni około 25 minut. Wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać budyń, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz