Crumble ze śliwkami
Pyszny, zdrowy deser na długie jesienne wieczory. Kilka podstawowych składników, dowolne śliwki i w kilka chwil wyczarujemy pyszne crumble które poprawi nam humor. A w całym domu będzie pachniało śliwkami i cynamonem.
Składniki:
0,5 kg śliwek
4 łyżki brązowego cukru
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
150 g mąki
75 g masła
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płatków owsianych
50 g płatków migdałowych
Do garnuszka włożyć umyte, wydrylowane i pokrojone na ćwiartki śliwki. Dodać cukier, sok i cynamon. Wymieszać i gotować przez 3 - 4 minuty. Podzielić pomiędzy 4 żaroodporne naczynia. Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki. Wyłożyć kruszonkę na owoce. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180ºC.
Komentarze
Prześlij komentarz