Sałatka z bakłażanem
Bakłażan: psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości, to niektóre określenia fioletowego warzywa. Bakłażan gościł u nas już kilka razy, jednak skupialiśmy się nad jego smakiem. A warzywo to ma również działanie zdrowotne. Ma właściwości detoksykacyjne i polecane jest przy kuracji antybiotykowej, zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, poprawia przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
Składniki:
Sałatka:
1 mały bakłażan
kilka liści sałaty
½ opakowania sera feta
3 pomidory śliwkowe
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku
szczypta soli
pieprz
Bakłażana pokroić na 1 cm plastry. Posypać solą, odstawić na 15 minut. W międzyczasie przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, posypać delikatnie solą i przełożyć np. do słoika. Dodać miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem posmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez około 5 minut z jednej strony aż powstaną ciemne pręgi. Przełożyć na drugą stronę, posypać solą, skropić oliwą z oliwek i grillować przez kolejne 5 minut. Bakłażana ułożyć na sałacie, posypać pokrojonym serem feta i pokrojonymi w grubą kostkę pomidorami. Posypać suszonym oregano. Polać sosem i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz