Cytrynowiec na herbatnikach


Żeby dostać Order Uśmiechu, trzeba wypić puchar z soku z  cytryny, a żeby zjeść smaczne ciasto cytrynowe wystarczy kilka produktów zmieszać, ugotować, wycisnąć i zaczekać, aż galaretka się stężeje. Tylko i aż, bo ślinka cieknie...



Składniki:

12 sztuk herbatników typu petitki

Masa cytrynowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
1/3 szklanki soku z cytryny (ilość wyciśnięta z 3 dużych cytryn)
1,5 szklanki soku pomarańczowego (ewentualnie wody)
130 gramów masła
1 szklanka cukru

16 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingers)

Poncz:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
1 łyżka cukru

Masa jogurtowo - cytrynowa:
2 galaretki cytrynowe
200 ml wrzątku
600 gramów jogurtu naturalnego
1 - 2 kopiaste łyżki cukru pudru

12 sztuk ciastek typu delicje
2 galaretki cytrynowe


Spód kwadratowej blaszki o boku 25 cm wyłożyć herbatnikami. 
Świeżo wyciśnięty sok z cytryn przecedzić przez gęste sitko by pozbyć się części miąższu i ewentualnie pestek. Do soku cytrynowego dolać 1,5 szklanki soku pomarańczowego (ewentualnie wody) i dokładnie wymieszać. 1,5 szklanki mieszaniny zagotować z 3/4 szklanki cukru i masłem, mieszać często by tłuszcz się całkowicie roztopił, a cukier nie przywarł do dna. W pozostałej 1/3 szklanki soku rozprowadzić budynie i resztę cukru, wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Ugotowany budyń lekko ostudzić i jeszcze ciepły wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, schłodzić i wstawić do lodówki do zgęstnienia, na około 40 minut. 
W tym czasie możemy już przygotować masę jogurtowo  - cytrynową.
Obie galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wymieszać, i schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie wlać je do jogurtu, dodać cukier puder i miksować na najszybszych obrotach.
Wstawić do lodówki do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Kiedy masa cytrynowa zgęstnieje. Biszkopty namaczać na sekundę w ponczu i układać na masie budyniowej. Następnie wyłożyć masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 0,9 l wrzącej wody, schłodzić i wstawić do lodówki uważając by całkowicie nie stężała. Na zastygniętym kremie jogurtowym ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. 













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty