Tarta na słono z pomidorami suszonymi, serem fetą i cukinią
Tarta nie musi być tylko na słodko. Dzisiaj prezentujemy danie obiadowe lub kolacyjne, bardzo ciekawie skomponowane, a przy tym z niewielkim nakładem pracy. Polecamy tą potrawę na jesienne spotkania z rodziną i przyjaciółmi póki jest cukinia i marchewka jeszcze dość młoda.
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
200 g mąki
jajo
szczypta soli
Farsz:
2 małe cukinie
5 młodych marchewek
dobrej jakości ser typu feta
pól słoiczka pomidorów suszonych
3 jaja
3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Z podanych składników posiekać i szybko zagnieść ciasto, wyłożyć formę do tarty i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinii nie obierać, ale również pokroić w plasterki i układać na cieście. Następnie pokroić pomidory suszone w paseczki i rozłożyć na warzywach, posypać roztartym serem i wymieszać jaja, śmietanę, przeciśnięte ząbki czosnku z solą i pieprzem ( z solą nie szaleć, bo ser i pomidory są dość słone). Zalać tartę masą i stawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 35-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz