Karkówka z sosem sojowym i pieczarkami
Karkówka, sos sojowy i pieczarki, bardzo nam razem zagrały. Spróbujcie i Wy, jak nie chcecie jeść tradycyjnej karkówki z cebulką. To wersja dość łatwa, dość szybka w sporządzeniu, ale więcej niż dość smaczna ;)
Składniki:
60 dag karkówki
6 łyżek gęstego sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 garście możliwie najmniejszych pieczarek
8 ząbków czosnku
4 łyżki oleju
pieprz
Sos sojowy wymieszać z miodem. Karkówkę pokroić na grube plastry. Lekko rozbić płaskim tłuczkiem. Mięso nie powinno się rozpłaszczyć. Mięso włożyć do miski, przelewając je sosem Wymieszać by wszystkie kawałki dokładnie pokryły się sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pieczarki umyć odciąć końcówki. Na patelni rozgrzać dość mocno olej, włożyć plastry mięsa, dodać pieczarki i czosnek. Smażyć mięso po 2 minuty z każdej strony - w czasie smażenia, zamieszać pieczarki i czosnek.
Przełożyć mięso z pieczarkami i czosnkiem do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 stopni 8-12 minut - w zależności od tego, jak podpieczone lubicie mięso. Wyjąć z piekarnika, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz