Chmurka z białek po tłustym czwartku


Po faworkach zostały nam białka więc trzeba było je jakoś zagospodarować. oczywiście można było zrobić bezy, ale tych mamy już spory zapas. Dlatego  nasza propozycja to ciastko chmurka (bo niebieską galaretką dysponowaliśmy), ale ciastko to może mieć dowolny kolor i nazwę jaką sami sobie wymyślicie. Jest bardzo lekkie i delikatne jak tytułowa chmurka ;)




Składniki:


5 białek
1 galaretka niebieska
1 galaretka żółta
1 łyżeczka cukru pudru
1 małe opakowanie herbatników 
1 spora garść dowolnego musli
50 g orzechów włoskich
6 łyżek miodu
6 łyżek masła


Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski, dodać musli. Orzechy drobno posiekać i dodać do herbatników. Masło rozpuścić i dodać wraz z miodem do mieszaniny orzechowo-herbatnikowej. Dokładnie wymieszać, masą wyłożyć okrągłą tortownicę, najlepiej wgnieść mocno łyżką. Można chwilę podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  lub schłodzić w lodówce. 
Galaretkę niebieską rozpuścić w niecałej szklance. Kiedy zacznie tężeć, ubić białka z łyżeczką cukru pudru na sztywną pianę i dalej ubijając, powoli wlać galaretkę. Całość wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Gdy dobrze stężeje, na wierzch wylać żółtą zimną galaretkę i ponownie wstawić do lodówki.














Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty