Michalinka
Michalinka to ciasto bardzo smaczne, o mleczno-kakaowym smaku. Wydaje się proste ot takie o, a okazuje się nad wyraz pyszne, wręcz wyjątkowe przez smak orzeszków. Koniecznie musicie Michalinki spróbować.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
250 g miękkiego masła
1 szklanka mleka w proszku
3 łyżki kakao
100 g orzeszków ziemnych (bez soli)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 25 minut. Wyjąć i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Mleko zagotować z cukrami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucierać miękkie masło, dodawać zimne mleko z cukrami, mleko w proszku i kakao. Ucierać wszystko na gładką masę. Na końcu dodać rozdrobnione orzeszki i wymieszać. Połowę masy wyłożyć na biszkopt i przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować pozostałą częścią masy posypać orzeszkami. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Lubię orzeszki ziemne, już czuję smak tego ciasta. Naprawdę musi być pyszne. Bardzo fajny przepis.!
OdpowiedzUsuńJest pyszne, a raczej było bo już nic nie zostało ;))
Usuńbardzo podoba mi się to ciasto, muszę koniecznie wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńBędzie nam miło, prosimy potem o wrażenia
Usuń