Jabłkowo serowe trójkąty
Jemy jabłka, przerabiamy jabłka i dodajemy jabłka do wszystkiego. I tym optymistycznym akcentem zachęcamy naszych Szanownych Czytelników do jedzenia naszych "narodowych" owoców tym razem w postaci mega pysznych trójkątów z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym.
Ciasto:
25 dag margaryny
25 dag białego chudego sera
1,3/4 szklanki mąki
1 jajko
3 łyżki cukru
Nadzienie jabłkowe:
1/2 kg już obranych gotowych do starcia jabłek
1 łyżeczka cynamonu
cukier
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier według własnego uznania. Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto.
Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10 cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić w trójkąty. Gotowe rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 190°C i piec rożki około 20 min po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz