Mielone sznycle z żurawiną
Wieprzowina w innej odsłonie. Mielone mięso wieprzowe z dodatkami stanowi fantastyczną bazę na obiad. Dodatek żurawiny powoduje przełamanie smaku mięsa, które musi być mocno przyprawione, żeby harmonizowało z resztą. Wystarczy dodać swój ulubiony dodatek skrobiowy i witaminowy i mamy obiad nie z tej ziemi ;)
Składniki:
0,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
1 jajko
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 pęczka natki pietruszki
duża garść suszonej żurawiny
sól
pieprz
olej do smażenia
Do zmielonego mięsa dodać jajko, drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać dokładnie składniki, doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, żurawinę i posiekaną pietruszkę, dłonią wyrobić przez kilka minut, po czym odstawić masę na 10-15 minut. Po tym czasie formować podłużne, wrzecionowate kotleciki. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, obracając co kilka minut, by usmażyły się z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz