Fasolowa zupa z Grecji
Nie jest to zupa dla wszystkich potencjalnych "zupozjadaczy". Ma ona specyficzny smak dzięki oliwkom i szpinakowi. Propozycja dla smakoszy o wyrafinowanym guście i osób rozsmakowanych w kuchniach innych narodów.
Składniki:
200 g suchej
fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki
czosnku
2 marchewki
50 g świeżego szpinaku
1 puszka
(400 g) pomidorów
3 łyżki
oliwy
2 łyżki
tymianku (świeżego/suszonego)
garść
czarnych oliwek bez pestek
natka
pietruszki
2-3 listki
laurowe
sól
pieprz
Dzień wcześniej wypłukać fasole pod bieżącą wodą a następnie zalać ją gorącą woda i odstawić na noc by namokła. Warzywa umyć i obrać. Cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę. Selera pokroić w plasterki. Pomidory rozgnieść widelcem. Fasolę odsączyć, przepłukać bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać litrem wody i gotować około 15 minut. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować kolejne 20 minut. Dodać cebulę, czosnek, pomidory, seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dodać obrane i pokrojone marchewki. Doprawić tylko pieprzem (fasola od soli stwardnieje). Zupę zagotować, a następnie dusić na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą. Podawać z posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.
Cudownie ,czegoś takiego szukałam. Żnudziły mi się zupy typu ogórkowa, pomidorowa.. Spróbuje tego będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńZapraszamy częściej mamy wiele "innych" zup
Usuń