Ciasteczka z płatków kukurydzianych
Ciasteczka ulepione z płatków kukurydzianych i bakalii to propozycja dla łasuchów ze zdrowym podejściem do jedzenia. Do kawy i herbaty w sam raz, ale na wyjazd też się sprawdzą. Pyszne i chrupiące co nie co dla łasuchów.
Składniki:
1
margaryna
¾
szklanki cukru
2
jaja
3
szklanki mąki
1
cukier waniliowy
2
łyżeczki proszku do pieczenia
5
szklanek płatków kukurydzianych
1
czekolada
100
g orzechów włoskich
100
g łuskanego słonecznika
Margarynę
rozpuścić i ostudzić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pienista masę. Stopniowo
dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margaryną.
Dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki kukurydziane, słonecznik, drobno
posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać. Z masy formować
kulki i lekko spłaszczać, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec
około 20 minut w temperaturze 180°C. Z tej porcji
wychodzi około 40 sztuk sporych ciasteczek.
Komentarze
Prześlij komentarz