Piernikowe makaroniki
Składniki:
Ciasto:
100 g białek
50 g cukru
110 g mąki migdałowej
190 g cukru pudru
10 g kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
Białka ubić z 50g cukru. Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem, kakao i przyprawą do piernika i przesiać przez sito. Dodać do ubitych białek, delikatnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe kółka, zostawić na 60 minut, następnie piec ok 15 minut w temp. 130 stopni na funkcji termoobieg. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Ganache:
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
240 g mlecznej czekolady, posiekanej
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę z przyprawą korzenną, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odłożyć do zgęstnienia do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie ganache nałożyć do worka cukierniczego z dowolną tylką i przełożyć nim makaroniki. Włożyć do lodówki do momentu zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz