Dyniowe placuszki
Gdy znudzą Wam się placki ziemniaczane w czystej postaci, które zresztą bardzo uwielbiamy, polecamy placuszki dyniowe. Dodatek dyni nadaje placuszkom ciekawego smaku i cudownego koloru, który w pochmurne dni przywołuje na myśl ciepłe letnie słońce.
300 g obranej dyni
500 g ziemniaków
50g mozarelli
2 jajka
1 mała cebula
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
słodka papryka
przyprawa do potraw z dyni
granulowany czosnek
olej do smażenia
Dynię umyć, wydrążyć środek i obrać. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki również umyć i obrać. Zetrzeć je na tarce, na średnich oczkach. Można lekko odcisnąć nadmiar wody z tartej dyni i ziemniaków. Ser również zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wymieszać wszystko razem, dodać jajka, mąki i przyprawy.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placki na złocisty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Komentarze
Prześlij komentarz